Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-06@12:48:54 GMT

سبقت تاکسی‌ های آنلاین از تورم

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۸۸۸۸۹

سبقت تاکسی‌ های آنلاین از تورم

این روزها گرانی‌های افسارگسیخته رسیده است به تاکسی‌های اینترنتی، اگر ملاک‌مان اسکرین‌شات‌های مسافرانی باشد که در فضای مجازی دست به دست می‌شود باید بگوییم این قیمت‌ها هیچ تناسبی حتی با تورم این روزهای ایران ندارد، آن هم در حالی که مسؤولان شرکت‌های ارائه دهنده این خدمات مدام اعلام می‌کنند الگوریتم‌های تعیین قیمت در این شرکت‌ها از دو سال گذشته تغییری نداشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



از سوی دیگر این ماجرا هم مربوط به رانندگان این شرکت‌هاست، پیش از این آنها هم از وضعیت بد معیشتی و گرانی قیمت قطعات خودرو و هزینه‌های سنگین تعمیر و نگهداری گلایه داشتند و این اعتراض‌ها به اعتصاب هم کشیده شد.

با لحاظ کردن این دغدغه‌ها اما به دلیل فراگیری گسترده متقاضیان استفاده کننده از این خدمات باید گفت افزایش عجیب این قیمت‌ها گاهی سرسام‌آور بوده است.

این نکته در حالی است که به واسطه فراگیری کرونا در یک سال و نیم گذشته به تعداد متقاضیان استفاده از این خدمات بسیار افزوده شده است و همین نکته در نظام عرضه و تقاضا باید به کاهش حداقلی قیمت‌ها منجر می‌شده در حالی که شهروندان می‌گویند نه‌فقط این اتفاق نیفتاده که قیمت‌های سفر هم افزایش چشمگیری داشته است.

برخی معتقدند بازار در انحصار یک شرکت است و همین انحصار به اجبار در انتخاب می‌انجامد، عده دیگری هم می‌گویند افزایش قیمت‌ها فقط مربوط به مسافران نیست و تعداد زیادی از راننده‌ها هم از وضع نابسامان اقتصادی این روزها زیان دیده‌اند. نکته پرتکرار دیگر در میانه گلایه شهروندان مربوط به سوءاستفاده‌های احتمالی برخی رانندگان است،‌ این‌که برخی رانندگان ترجیح‌شان قرارگیری در موقعیت‌هایی است که در آن بر اساس الگوریتم‌های موجود درآمد بیشتری با سفرهای کمتر به دست می‌آورند.

کرونا، افزایش تقاضا، کمبود راننده

یکی از کاربران فضای مجازی تصویری منتشر کرده که برای مسیری 35 دقیقه‌ای مجبور به پرداخت 95هزار تومان شده است، کاربر دیگری از مسافتی 1.5 کیلومتری تصویر برداشته که به واسطه آن 25هزار تومان پرداخته است، کاربر دیگری برای سفر چهار کیلومتری در مرکز تهران درخواست خودرو داده و شرکت تاکسی اینترنتی مبلغ ۸۳هزار تومان را به مشتری خود به عنوان هزینه سفر اعلام کرده؛ مبلغی که به نظر وی هزینه سفر هوایی به شمال کشور تا پنج سال گذشته بوده است. از این دست نمونه‌ها در میان کاربران فضای مجازی بسیار دیده می‌شود.

پیوست این تصاویر گلایه شهروندان مربوط به گرانی قیمت این شرکت‌ها در خدمات حمل و نقل عمومی است. اغلب آنها البته باور دارند همسو با افزایش قیمت‌ها در ایران از افزایش قیمت تاکسی‌های اینترنتی هم گریزی نیست اما بسیاری از آنها تصریح می‌کنند افزایش قیمت تاکسی‌های اینترنتی تناسبی با آنچه تورم می‌خوانیم، ندارد و همین موضوع باعث اعتراض آنها شده است.

کارشناسان دو شرکت اصلی این حوزه یعنی اسنپ و تپسی به جام‌جم گفته‌اند در قیمت پایه ارائه خدمات این دو شرکت افزایش قابل توجهی رخ نداده ‌ و آنها دلیل این گرانی‌ها را افزایش تقاضای سفر در کنار ثابت بودن تقریبی تعداد رانندگان طی ماه‌های گذشته عنوان کرده‌اند.

شیوع گسترده کرونا و به همراه آن لزوم رعایت طرح فاصله‌گذاری اجتماعی و دورکاری گهگاهی تعداد قابل توجهی از کارمندان دولت باعث شده است حجم تقاضای سفر شهروندان با استفاده از تاکسی‌های اینترنتی افزایش چشمگیری داشته باشد. این اقبال به استفاده از تاکسی‌های اینترنتی در میانه موج‌های فراگیری هم بیشتر به چشم آمده است، به این معنا که همواره در ابتدای موج‌ها استفاده از این تاکسی‌های ‌آنلاین بیشتر بوده است، این ماجرا حتی باعث رکوردزنی‌هایی هم در استفاده از تاکسی‌های اینترنتی شده است. زمستان سال گذشته اسنپ به عنوان بزرگ‌ترین تاکسی اینترنتی ایران اعلام کرد رکورد قبلی تعداد سفر در یک روز را جابه‌جا کرده و صرفا در یک روز3/2 میلیون سفر موفق داشته است. همین موضوع گواهی است بر ترجیح شهروندان در استفاده از خدمات این تاکسی‌ها به جای وسایل حمل و نقل عمومی که در میانه روزهای کرونا خطر بیشتری را متوجه شهروندان می‌کند.

گرانی سفر همراه با تورم سالانه

همین اردیبهشت امسال مدیران شهری خبر از افزایش 35‌درصدی نرخ تاکسی‌های پایتخت را دادند. پیش از آنها هم سفر با مترو و اتوبوس‌های شهری با افزایش 25‌درصدی بلیت همراه شد. به نظر می‌رسد همین ماجرا از اولین دلایل این شرکت‌ها در افزایش قیمت خدمات‌شان است.

هر چند همان‌طور که گفته شد گلایه شهروندان معطوف به این میزان نیست و آنها معتقدند افزایش قیمت تاکسی‌های اینترنتی با افزایش وسایل حمل‌ونقل عمومی تناسبی ندارد. معیارهای تعیین قیمت این شرکت‌ها اما همچنان همانی است که پیش از این هم بود.

آن‌طور که فرید شهابی، مدیر توسعه‌ تجاری اسنپ به جام‌جم می‌گوید: «قیمت هر سفر در اسنپ بر‌اساس ۴ فاکتور ورودی سفر، مسافت سفر، مدت زمان سفر و نسبت عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. ورودی سفر، مدت زمان سفر و مسافت سفر، قیمت پایه را تشکیل می‌دهند که هرچند ورودی و مسافت در یک سفر ثابت همیشه یکسان هستند اما مدت زمان سفر با توجه به عواملی مانند ترافیک یا شرایط جوی خاص متغیر است، در نتیجه قیمت پایه سفرها در شرایطی که ورودی سفر و مسافت یکسان باشد به‌دلیل ترافیک و تغییر مدت زمان سفر می‌تواند تغییر کند.»

از حرف‌های او می‌توان متوجه شد قیمت پایه متاثر از نسبت عرضه و تقاضاست. آن‌طور که شهابی می‌گوید ‌الگوریتمی به‌ صورت هوشمند نسبت عرضه و تقاضا را بررسی می‌کند و با توجه به آن به قیمت پایه اضافه یا از آن کم می‌شود. از گفته‌های مسؤولان مدیران شرکت‌های تاکسی آنلاین دلایل دیگری در توجیه گرانی‌های اخیر می‌توان فهرست کرد؛ عواملی همچون تورم، افزایش قیمت خودرو، لوازم یدکی، بنزین و استهلاک خودرو که بر مؤلفه قیمت در تاکسی‌های اینترنتی تاثیر می‌گذارد و همچنین نرخ تورم و افزایش ۳۵‌درصدی نرخ کرایه تاکسیرانی و البته شاید مهم‌ترین آن که تورم سالانه 9/38‌درصدی اعلام شده در فروردین امسال بنا به داده‌های مرکز آمار ایران است.

راهکارهایی در خدمت گرانی

در این میان راهکارهای مختلفی هم از سوی برخی از این شرکت‌ها صورت گرفته تا به نوعی برای افرادی که برای سفرهای خود تعجیل دارند خدماتی را مهیا کند، ‌خدماتی که البته بیش از آن‌که در خدمت مسافران باشد به گرانی سفرها منجر شده‌است.

شرکت اسنپ مدتی است که گزینه «عجله دارم» را به گزینه‌های خود اضافه کرده‌است. گزینه‌ای که برای مواقعی که مسافر عجله دارد و می‌خواهد شانس پذیرفته شدن درخواست سفرش بالاتر برود، استفاده می‌شود. اما همین گزینه بعضا باعث سوءاستفاده برخی راننده‌ها شده‌است.

برخی مشتریان اسنپ می‌گویند معمولا راننده‌ها آن‌قدر در قبول کردن تعلل می‌کنند که مسافر مجبور شود گزینه‌ عجله دارم را بزند تا رانندگان بتوانند از افزایش قیمت در نظر گرفته در این گزینه استفاده کنند.

مدیر توسعه‌ تجاری این شرکت می‌گوید: «برای توضیح این مساله باید بگویم که با کم شدن محدودیت‌های کرونا و بسیاری موارد دیگر، میزان درخواست سفرهای اسنپی افزایش یافته اما تعداد کاربران راننده متناسب با میزان درخواست‌ها رشد نکرده‌است. در چنین شرایطی تعداد بیشتری از درخواست‌های مردم پذیرفته نمی‌شود و آنها تصور می‌کنند باید گزینه عجله دارم را بزنند تا سفرشان قبول شود. در حالی‌که کاربر راننده اصلا متوجه نمی‌شود که شما در درخواست خود از گزینه‌ عجله دارم استفاده کرده‌اید، درنتیجه احتمال سو‌ءاستفاده از این گزینه توسط کاربران راننده بسیار کم است.»

برخی فعالان کسب‌و‌کارهای اینترنتی معتقدند برخلاف باور عمومی شرکت‌های بزرگ تاکسی‌های اینترنتی آن‌طور که باید هم، سودده نیستند چرا که هزینه‌های بالایی دارند. آنها معتقدند یکی از نشانه‌های این نکته هم اضافه‌شدن محصولی جدید به برندهایشان در طول مدت کوتاه است، راهکارهایی که به باور این کارشناسان اغلب با شکست رو‌به‌رو می‌شوند.

دلیل گرانی‌ های اخیر چیست؟

تورم چیز تازه‌ای نیست،‌ افزایش سالانه گرانی حمل‌و‌نقل‌عمومی هم اتفاقی معمول است ‌اما سوال این است که دلیل گرانی‌های اخیر در خدمات تاکسی‌های اینترنتی چیست؟ فرید شهابی، مدیر توسعه‌ تجاری اسنپ در پاسخ به این پرسش به جام‌جم می‌گوید: « در هفته‌های اخیر نرخ رشد درخواست از سوی مسافران از نرخ رشد رانندگان پیشی گرفته و این مهم‌ترین عامل افزایش قیمت‌ها در این مدت بوده است. هرچند به‌طور کلی قیمت تاکسی‌های اینترنتی با نسبت عرضه و تقاضا رابطه دارد اما این نکته را نباید فراموش کرد گاهی حتی با کمتر شدن درخواست‌ها نیز قیمت کاهش پیدا نمی‌کند. یعنی ممکن است در شرایطی درخواست‌ها کم شود و به همین دلیل تعداد کاربران راننده نیز به میزان بیشتری کاهش یابد و در نتیجه قیمت‌ها افزایش یابد. برعکس آن نیز می‌تواند اتفاق بیفتد؛ یعنی اگر درخواست‌ها زیاد شوند و کاربران راننده‌ نیز افزایش یابند، قیمت‌ها کاهش می‌یابد.» به اعتقاد او دلیل اصلی گرانی سرویس‌های اسنپ در افزایش‌نیافتن تعداد راننده‌ها نسبت به تقاضای سفر است.

سوال مهم‌تر نزد شهروندان اما این است که قرار بود با فعالیت شرکت‌هایی مانند اسنپ شرایط برای مردم تسهیل شود و آنها از خدماتی ارزان و مطمئن بهره بگیرند، در حالی که حالا به نظر می‌رسد این مهم به فراموشی سپرده شده‌است. گاهی به نفع شهروندان قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند و گاه به سود راننده‌ها قیمت‌ها افزایش می‌یابد.

سوال این است که این شرکت‌ها چه راهکاری برای برقراری تعادل در این چالش دارند. شهابی معتقد است اسنپ بر اساس سیستم محاسبه‌ قیمت خود تلاش کرده درخواست‌های بیشتری را به سفر تبدیل کند. ‌او می‌گوید: «در این میان طبیعی است اگر هزینه‌ سفر پایین باشد کاربر راننده‌ درخواست را قبول نمی‌کند و اگر هزینه بسیار بالا باشد مسافر درخواست خود را لغو می‌کند. بنابراین در تلاش هستیم با ساختار قیمت‌گذاری پویا هزینه‌های سفر را طوری برآورد کنیم که هم برای کاربر راننده هم برای کاربر مسافر به‌صرفه باشد.» ‌آن‌طور که مدیر توسعه‌ تجاری اسنپ می‌گوید این شرکت برای به صرفه شدن قیمت‌ها هم برای مسافران و هم راننده‌ها راه‌حل‌هایی دارد.

او عنوان می‌کند: « مثلا برای افزایش یا کاهش قیمت یک حدی تعیین می‌شود و اجازه نمی‌دهیم هزینه‌ سفر بیشتر از آن بالا یا پایین برود. کف و سقف قیمت‌ها در شهرها و روزهای سال متغیر است. قیمت‌ها از کف و سقف تعیین شده بیشتر یا کمتر نمی‌شود. اگر قیمت سفری بیش از این رقم افزایش پیدا کند عموما مربوط به افزایش زمان سفر (یکی از عوامل کلیدی قیمت پایه) است.»

تاکسی‌ های اینترنتی چند راننده دارند؟

شنیدن آمار از زبان مسؤولان این شرکت‌ها کار سختی است، برخی از این خودداری‌ها مربوط به مناسبات بازار است و برخی دیگر را مربوط به وجود رقابت در این بازار می‌دانند. با این حال از لابه‌لای گفت‌وگوهای موجود می‌توان به برخی از این آمار پی برد،‌به عنوان مثال این‌که امروز حدود 30 تا 35درصد حجم سفرهای درون شهری اختصاص به تاکسی‌ های اینترنتی دارد، یکی از این دسته آمارهاست. در رابطه با تعداد رانندگان این شرکت‌ها هم همواره سوالاتی وجود داشته به‌ویژه آن‌که ‌ ‌ افزایش نیافتن تعداد این رانند‌ها به عنوان یکی از دلایل افزایش قیمت سفرها عنوان شده‌است؛ لذا این تعداد می‌تواند در تحلیل چرایی افزایش قیمت‌ها مهم باشد.

به گواه آمار مندرج در وب‌سایت شرکت تپسی تعداد رانندگان ثبت‌نام شده تا دیروز در این شرکت به یک‌میلیون و 400هزار راننده می‌رسد. مدیرتوسعه‌ تجاری اسنپ نیز درباره ‌ تعداد کنونی راننده‌های این شرکت می‌گوید: «تاکنون بیش از دو میلیون و ۴۳۲هزار کاربر راننده در اسنپ ثبت‌نام کرده‌اند.»

مساله دیگری که باید در این بین به آن اشاره کرد افزایش تعداد رانندگان اسنپ و تپسی است؛ زیرا شرایط نامناسب اقتصادی سبب شده بسیاری شغل خود را از دست بدهند و از طریق فعالیت دراین سامانه‌ها امرار معاش کنند.

میثم اسماعیلی - جامعه / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: میثم اسماعیلی کرایه تاکسی های اینترنتی قیمت تاکسی های اینترنتی نسبت عرضه و تقاضا کاربران راننده تعداد رانندگان افزایش قیمت ها کاربر راننده مدت زمان سفر شرکت ها تجاری اسنپ درخواست ها مدیر توسعه عجله دارم قیمت پایه راننده ها آن طور گرانی ها جام جم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۸۸۸۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معادله تورمی بازدهی سهام

تورم از دو کانال بر رابطه میان سود حسابداری و بازده بورسی اثر می‌‏گذارد. از سویی، افزایش تورم موجب واگرایی میان وضعیت واقعی شرکت و گزارش‏ مالی می‌شود و به تضعیف رابطه میان سود‌ها می‌‏انجامد. از سوی دیگر، افزایش تورم به افزایش نرخ تنزیل می‌‏انجامد.

به گزارش دنیای اقتصاد، این مساله موجب تغییر ارزش شرکت منطبق بر جریان‏های نقدی کوتاه ‏مدت آن می‌شود و ارتباط میان سود حسابداری و بازده بورسی شرکت را افزایش می‏دهد. به‌نظر می‏رسد وزن‏کشی این دو کانال در اقتصاد‌های مختلف نشان‌دهنده نوع اثر تورم بر رابطه میان سود‌ها است.

دارایی‌ها، بدهی‌ها و درآمد مجموعه‌ها اغلب در گزارش‌های مالی به‌صورت اسمی (تعدیل نشده با تورم) درج می‌شوند. این مساله موجب شکاف میان واقعیت حاضر شرایط مالی شرکت‌ها و اطلاعات درج شده در صورت‌های مالی در زمان‌های با تورم بالا می‌شود. در پژوهشی که به‌تازگی در دانشگاه دوک آمریکا انجام شده، با استفاده از داده‌های جدید استخراج شده از گزارش‌های مالی سده گذشته میزان و شیوه اثرگذاری تورم بر رابطه میان سود حسابداری یک شرکت و ارزش بازاری سهام آن بررسی می‌شود.

تورم از دو کانال می‌تواند بر رابطه میان این دو سود اثر بگذارد. از سویی، از آنجا که داده‌های تاریخی بهای تمام شده با تغییر قیمت‌ها به دلیل تورم تغییر نمی‌کند، تورم می‌تواند ارتباط میان سود‌ها (earning relevance) را کاهش دهد. از سوی دیگر، تورم ممکن است با افزایش نرخ تنزیل شرکت‌ها و در نتیجه تغییر تمرکز شرکت به سمت بازده‌های کوتاه‌مدت، ارتباط میان سود‌ها را افزایش دهد. سوال کلیدی این است که کدام کانال در نهایت غالب خواهد شد؟

در ژوئن ۲۰۲۲، نرخ تورم کشور آمریکا به ۹.۱ درصد رسید که بالاترین سطح آن در ۴۰ سال گذشته بود. پس از آن، نرخ بالای تورم به دغدغه اصلی بسیاری از سرمایه‌گذاران بدل شد. صعود مجدد نرخ تورم همچنین موجب تمرکز مناظرات علمی بر اثر این متغیر بر ارتباط بین متغیر‌های حسابداری شد.

به گفته ناظران، افزایش تورم حداقل از دهه‌۱۹۲۰ به بعد اثری کاهشی بر ارتباط میان ارقام حسابداری داشته‌است. دلیل این امر آن است که با افزایش تورم مبالغ اسمی (nominal) درج شده در ترازنامه و صورت درآمد‌های شرکت‌ها، ارزش جاری آن‌ها را کمتر از مقدار واقعی نشان می‌دهد. هیات استاندارد‌های حسابداری مالی آمریکا (FASB) نیز که مرجع قانون‌گذاری گزارش‌های مالی و اساس تنظیم استاندارد‌های حسابداری است، با بیان اینکه «با افزایش نرخ‌های تغییر در قدرت خرید عمومی، صورت‌های مالی که بر حسب واحد‌های اسمی پول نوشته می‌شوند، فایده خود را از دست می‌دهند» بر کمرنگ‌شدن این ارتباط با افزایش تورم صحه می‌گذارد.

عوامل موثر بر ارتباط دو سود

در پژوهش اخیر بینز و کوبیک (Binz and Kubic) دو مساله در حوزه ارتباط بین درآمد حسابداری و بازده بورسی به طور خاص بررسی شده‌است. اولین مساله، بررسی اثر تورم بر ارتباط میان سود‌های حسابداری و بورسی است. این دیدگاه که کانال اثرگذاری نرخ تورم بر رابطه میان سود‌ها از طریق داده‌های تاریخی هزینه حسابداری است، این موضوع را مطرح می‌کند که با افزایش تورم دقت درآمد‌های اسمی ثبت‌شده در صورت‌های مالی کاهش می‌یابد و در نتیجه این گزارش‌ها فایده خود را از دست می‌دهند.

با وجود اینکه این کانال احتمالا تا حدودی اثرگذار باشد، در این پژوهش به اثر دیگری که تاکنون مورد غفلت بوده نیز پرداخته می‌شود که اثری عکس کانال قبلی دارد. کانال دوم اثرگذاری تورم بر ارتباط میان سود‌های حسابداری و بورسی، یا به‌عبارت دیگر «کانال نرخ تنزیل» است. قیمت و بازده یک دارایی در بازار سهام نشان‌دهنده ارزش تنزیل شده جریانی نامتناهی از جریان‌های نقدی آتی است. نرخ‌های تنزیل بالاتر باعث می‌شود جریان‌های نقدی بلندمدت ارتباط کمتر و جریان‌های نقدی کوتاه‌مدت ارتباط بیشتری با بازده کنونی سهام داشته باشند. دلیل این مساله آن است که صورت‌های مالی برای درک جریان‌های نقدی آتی کوتاه‌مدت مفیدتر هستند، همچنین افزایش تورم موجب افزایش نرخ تنزیل می‌شود و در نتیجه ارتباط میان سود‌های حسابداری و بورسی را افزایش می‌دهد.

نتایج پژوهش انجام‌شده نشان می‌دهد تورم از هر دو کانال بر این ارتباط اثر می‌گذارد، اما اثر غالب از کانال نرخ تنزیل است و در واقع اثر کلی تورم، افزایش ارتباط بین درآمد حسابداری و بازده بورسی شرکت‌ها است.

مساله دوم مورد بررسی در این پژوهش، کاهش ارتباط بین سود حسابداری و بورسی شرکت‌ها در طول زمان است. پژوهش‌های گذشته نشان‌داده‌اند این ارتباط با گذشت زمان کمرنگ می‌شود. مساله اصلی، اما اینجا است که این پژوهش‌ها عامل تورم را در تخمین‌های خود در نظر نگرفته‌اند. طبق داده‌های تاریخی، در طول دهه‌های گذشته تورم کشور آمریکا نزولی بوده و تنها در دو سال‌گذشته برای مدتی روند افزایشی می‌گیرد. در نتیجه از آنجا که نرخ تورم اثری مستقیم بر ارتباط میان این سود‌ها دارد، با کاهش نرخ تورم طی سالیان، ارتباط میان نرخ‌های سود نیز کاهش می‌یابد و احتمالا زمان به‌عنوان یک متغیر جدا اثری بر این ارتباط نداشته‌باشد. بررسی‌های پژوهش مورد اشاره نشان می‌دهد این احتمال کاملا درست است و زمان، متغیری موثر بر ارتباط میان سود حسابداری و بورسی نیست.

مکانیزم عملکرد دو کانال

باتوجه به نتایج پژوهش انجام شده، دو کانال برای اثرگذاری نرخ تورم بر ارتباط سود‌ها وجود دارند که اثری عکس هم دارند. باتوجه به کانال داده‌های تاریخی هزینه حسابداری، می‌توان گفت دارایی‌هایی مانند املاک و مستغلات، ماشین‌آلات و تجهیزات با داده‌های تاریخی هزینه اندازه گیری شده و در طول عمر مفید خود مستهلک می‌شوند. از آنجا که تورم ارزش واقعی دلار را از بین می‌برد، با افزایش تورم ارزش واقعی هزینه درج‌شده در ترازنامه کاهش می‌یابد و در نتیجه بین ارزش دفتری هزینه تمام شده تاریخی و ارزش‌های فعلی بازار واگرایی رخ می‌دهد.

این مساله منجر به عدم‌کارآیی استهلاک ذکرشده در صورت‌های مالی برای درک مخارج سرمایه‌ای و سودآوری آتی شرکت می‌شود. به‌طور مشابه، فروش نیز با قیمت‌های تاریخی اندازه گیری می‌شود و درنتیجه تصویر بالقوه گمراه کننده‌ای از عملکرد شرکت ارائه می‌کند؛ چراکه بخشی از سود ناخالص (درآمد منهای هزینه موجودی) نشان‌دهنده سود واقعی و بخشی دیگر نشان‌دهنده اثرات تورم است. نتیجه این امر آن است که تحت‌کانال هزینه تاریخی، واگرایی ناشی از تورم بین واقعیت اقتصادی و اندازه گیری هزینه تاریخی، ارزیابی چشم انداز شرکت را برای سرمایه‌گذاران دشوارتر می‌کند. در نتیجه سرمایه‌گذاران کمتر به اعداد حسابداری متکی می‌شوند و رابطه میان بازده سهام شرکت در بورس و سود حسابداری کمتر می‌شود.

شواهد نشان می‌دهد؛ زمانی‌که تورم افزایش می‌یابد، سرمایه‌گذاران برای درآمد‌های جاری وزن بیشتری نسبت به چشم انداز رشد آتی قائل می‌شوند؛ چرا که نرخ تنزیل بازده آتی شرکت بالاتر است و در نتیجه این بازده‌ها کمتر قابل‌اتکا هستند. این استدلال؛ در واقع همان اثر تورم از کانال نرخ تنزیل است. طبق بررسی‌های انجام شده، صورت‌های مالی توضیحات بیشتری را درخصوص جریان‌های نقدی کوتاه‌مدت نسبت به جریان‌های نقدی بلندمدت می‌دهند.

با افزایش تورم، شرکت‌ها نمی‌توانند تمام افزایش قیمت‌ها را نادیده بگیرند و ارزش شرکت برابر با جریان‌های نقدی تنزیل‌شده می‌شود. نرخ تنزیل نیز خود شامل نرخ تنزیل واقعی و تورم است. حال اگر نرخ تنزیل صفر باشد، جریان‌های نقدی کوتاه‌مدت و بلندمدت وزن برابری دریافت می‌کنند، اما اگر نرخ تنزیل بسیار زیاد شود، صورت‌های مالی بیشتر تغییرات کوتاه‌مدت را توضیح می‌دهند؛ چرا که ارزش فعلی جریان‌های نقدی بلندمدت کوچک می‌شود.

سخن آخر

با وجود آنکه پژوهش مذکور درخصوص اقتصاد آمریکا نوشته‌شده و برآورد‌های آن باتوجه به داده‌های صورت مالی شرکت‌های این کشور انجام شده‌است، از آنجاکه منطق پشت کانال‌های اثرگذاری تورم بر ارتباط بین درآمد حسابداری و بازده بورسی در ایران نیز وجود دارد، نتایج این پژوهش در اقتصاد ایران نیز قابل‌استناد است، اما برای صحت‌سنجی نتایج این مقاله نیازمند است که داده‌های بورسی ایران مورد بررسی قرار بگیرد. به این‌ترتیب میزان اثرگذاری دو کانال برآورد شده و اثر کل تورم بر رابطه بازدهی قیمت سهام و صورت‌های مالی آشکار می‌شود.

دیگر خبرها

  • شکایت ده‌ها هزار راننده تاکسی از اوبر در نقاط مختلف جهان
  • مخالفت با مالیات ارزش افزوده تاکسی‌های اینترنتی
  • مخالفت انجمن تجارت الکترونیک با دریافت مالیات بر ارزش افزوده از تاکسی اینترنتی
  • بهترین سایت سفارش آنلاین کتاب در ایران
  • دریافت مالیات بر ارزش افزوده از تاکسی‌های اینترنتی، غیرقانونی است
  • معادله تورمی بازدهی سهام
  • تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران تامین شده است
  • پیش‌بینی از وضعیت بازار اجاره‌بها/ رشد قیمت در راه است یا بازار مهار می‌شود؟
  • تورم و گرانی مسکن زنگ خطر بحران را به صدا درآورد؛ 3 تصویر از افزایش قیمت مسکن
  • تورم ترکیه چقدر است؟